返回列表 發帖
目前計、現在名城的管理費很合理

回復 23# wingshuk

第一屆係好好,好正常嘅。
菠蘿

Ht888 發表於 2017-12-9 22:26

同意。
菠蘿

大學開始醒覺,因為多咗反對成立既人出嚟參選!
法團唔係唔好,只不過在名城成立風險太高喇! ...
justinada 發表於 2017-12-9 16:26

完全同意!
菠蘿

Ht888 發表於 2017-12-9 22:26

Really agree!!  
老實講, 得罪講句, 名城啲人越嚟越cheap!!
所以我唔參選,嘥氣!!
比錢人去管理重好喇!!
淘寶集運 淘寶開箱  淘寶教學

直頭cheap! 班友成日在門口派野夠cheap啦!早兩日話有居民比他們個易拉架kick 到添!正PK

本人一向對這議題一無所知, 不過看來我們要悍衛一些權益, 請問現在是否status quo? Thanks!

本人一向對這議題一無所知, 不過看來我們要悍衛一些權益, 請問現在是否status quo? Thanks! ...
Leung 發表於 2017-12-10 21:52

都可以咁講,而家係status quo,因為依然係反對成立業主立案法團嘅業委佔多數。換言之,如果有一日形勢逆轉,變咗贊成成立業主立案法團嘅業委佔多數,佢哋就可以推動程序。
都係嗰句,業主立案法團係有其優點,不過名城係大型屋苑,牽涉資源非常龐大,非常容易成為貪污溫床。
而過去的而且確出事嘅係大型屋苑業主立案法團居多,重係單單都大嘅!
二害相權取其輕,我就寧願status quo,保留業主委員會,寧願有時間就去sit下會,好過第二時爆單十億大維修我嘆喇!
菠蘿

回復 38# pineapple

支持版主既意見!如果下次12個業委call meeting, 都想抽空落去睇吓班友搞乜!
   睇吓反對成立嗰幾個頂唔頂得住!

Thanks Pineapple! 以後會多留意! 寧願信港鐵!