返回列表 發帖
Ching 請告訴大家雪櫃背後木板尺寸。相信想換雪櫃的鄰居都想知。預先做好準備。謝謝!

當時在大圍(近租單車舖)隨便買了件現成一分厚白木板散料 $10,尺寸約 60cm x 37cm
最後, 冇再裁細木板, 只裁凹位避雪櫃頂插蘇位, 便完成雪櫃頂背板

* 因㕑櫃背與石屎面其實是有至少1吋空隙, 可將木板”攝”入去, 即使木板過大(超外露面積約 56cm x 20cm)也沒大問題

當然這肯定不是最美觀的修飾方法,但如不想大搞,不妨考慮

回復 22# calvinlo

謝謝!
C hing 看來你家中各種工具都非常齊備呀!
請問以日立這個深度加上背板又有一定距離,現在雪櫃會凸出很多嗎?

回復  Rosemary

我都係用hitachi, 有問題也可pm我㗎!justinada 發表於 2017-12-17 13:36

有冇啲相片可以參考下

其實唔拆個木地台可唔可以???
淘寶集運 淘寶開箱  淘寶教學

回復  calvinlo

謝謝!
C hing 看來你家中各種工具都非常齊備呀!
請問以日立這個深度加上背板又有一定距離 ...
AAW 發表於 2017-12-31 00:40

見第一頁的相片
廚櫃背有兩條木橫檐用作支撐,即使將雪櫃推到尾, 仍會凸出2寸

其實唔拆個木地台可唔可以???
fkf004 發表於 2017-12-31 11:10

可以
只是雪櫃會凸出2寸, 前面一對膠腳不能平坐在木地台, 故有鄰居選擇在木地台面直接加件較深(至少深多2寸)的木板來放雪櫃
好處:可免拆木地台及加裝木背板的麻煩
壞處 : 1)少了雪櫃頂約8吋高的儲物空間
         2)雪櫃外觀上會離地8吋而凸出2吋 (個人認為有點怪)
         3) 安裝及日後打理時要將整個雪櫃”逗”起 8吋才可推入廚櫃 (以一人計、非易事)

可以
只是雪櫃會凸出2寸, 前面一對膠腳不能平坐在木地台, 故有鄰居選擇在木地台面直接加件較深(至少深多 ...
calvinlo 發表於 2017-12-31 12:45

你話突出2寸係由個白色木櫃計定係由嗰塊銀色鋁片開始計

同埋我發現呢一款雪櫃佢嘅支撐點應該係可以放喺原先地台入面
突出來兩寸只不過係 個雪櫃門
我講得正唔正確?
因為我去百老匯睇佢嘅支撐腳係 凹入去嘅

同埋我發現呢一款雪櫃佢嘅支撐點應該係可以放喺原先地台入面
突出來兩寸只不過係 個雪櫃門
我講得正唔正確 ...
fkf004 發表於 2017-12-31 16:00

日立雪櫃前一對腳有膠冚作裝飾,拆去膠冚后,露出兩枝金屬腳(可用作微調雪櫃高低),它們離雪櫃外皮只有”半寸”,不足2寸