返回列表 發帖
買船是不大可能的,因為不單操作人員要有牌,每次出船都要獨立向政府申請 LICENCE,好多限制的, 這其中更 ...
monlogan 發表於 2013-5-30 11:44

搭棚一樣要保險,整體買吊船保險,點都比續個棚買保險平掛,而且點睇都係吊船安全過搭棚

我以前住的屋苑一年用吊船抹2次玻璃,而維修冷氣則一時用吊船,一時搭棚,視乎那座冷氣機安裝在那裏,印象中兩者的費用相差少少

就算費用差不多,用吊船不用鑽外牆。

搭棚要鑽外牆?容乜易輪到外牆沁水!!

買船是不大可能的,因為不單操作人員要有牌,每次出船都要獨立向政府申請 LICENCE,好多限制的, 這其中更 ...
monlogan 發表於 2013-5-30 11:44

未必喎, 一般屋苑本身未必有放吊船既設備, 如果由零開始要裝吊船, 肯定比搭棚貴, 個別工程都好難話由一個單位自己去整部吊船.但係名城本身有哂所需既裝置, 而且如果進行定時既工程, 一次申請就成個屋苑受惠, 都值得喎.
淘寶集運 淘寶開箱  淘寶教學

我以前住的屋苑一年用吊船抹2次玻璃,而維修冷氣則一時用吊船,一時搭棚,視乎那座冷氣機安裝在那裏,印象 ...
el91 發表於 2013-5-30 20:13

如果兩者費用差唔多, 吊船感覺上安全好多, 而且又唔駛鑽牆, 無咁大工程.

搭棚要鑽外牆?容乜易輪到外牆沁水!!
el91 發表於 2013-5-30 21:49

搭一次棚起碼要打十幾廿粒洞,好快成個名城千瘡百孔

其實我哋屋頂有無配置吊船呢?

其實我哋屋頂有無配置吊船呢?
anton 發表於 2013-5-31 01:03

有!

明白大家都好想用吊船去解決問題,但建議大家最好唔好有太多不必要的祈望。如果你地搵倒以下兩問題的答案,就可能明白我的意思:
1.如果你去電器店買分体冷氣,要求對方安排安裝時,吾好搭棚,要用吊船,你估佢會點答你?
2. 如果你係冷氣代理公司的安裝員工,今天接到一單 order 話要用吊船裝机,你會有什麼反应?

其實,吊船只是一隻有特長繩子的鞦韆而已!如果它比搭棚安全,為何每次出船都要政府批 ? 吊船一般只能在上邊做一些輕巧的工作,例如抹窗及檢查一下冷氣,絕不可能用來進行維修或安裝、清拆工程。以上都是我以前在别處參予OC工作時所得到的一些認知,希望吾會"忠言逆耳",讓你地唔岩聽。