返回列表 發帖

商場應該2019年有得用

大圍站上蓋院校料2019完工星島日報

5月5日週四上午6:11

【星島日報報道】自資專上院校經營困難,但政府仍然推地鼓勵自資院校發展,最新一幅位於港鐵大圍站發展計畫,包括十六萬平方呎專上學院,位於項目商場範圍內,正在邀請有興趣院校申請校舍。由港鐵擬議設計三層校舍,與發展項目商場融為一體,共有廿四間課室、四個實驗室和五個演講室,估計造價逾二億元,申請團體可按需要修改設計,料於一九年九月完工。

專上院校亦可與商場融合,港鐵大圍站發展計畫要求,除了商業樓面外,發展商同時需要興建十六萬平方呎的專上學院,共有三層。學院位於商場建築之內,有通往城門河道的獨立出入口,以及連接大圍站商場零售店鋪的全天候通道,院校的外牆、天花、地板和渠務系統等由港鐵負責興建和維修,按初步擬議設計,三層校舍共設有廿四間課室、四個實驗室和五個演講室,教學樓面達五千五百呎,佔總樓面面積三成四。

免費參與獨家大熊貓、鯊魚或水母活動一次

Sponsored香港海洋公園

招標將於下周五截止,有興趣申請團體需提交獲核准的教育發展計畫和建造計畫書。按擬議設計,估計建造成本超過二億元,但申請團體可因應需要修改設計,造價仍會更改。預料明年七月完成設計,一九年九月

咪氹我開心喎!
菠蘿

我搵番啲舊文,話城大部份2019完工, 咁城大部分會連著商場部分, 有機會19年有得用

Yoho 以前個商場起好擺咗幾年先開希望呢個唔會!

大圍站上蓋院校料2019完工星島日報

5月5日週四上午6:11【星島日報報道】自資專上院校經營困難,但政府仍然 ...
kenneth6230 發表於 2018-5-11 20:45

呢則新聞好舊啦, 個時都未批比城大。大圍站上蓋設3層15,000平方米物業,作專上學院用途。教育局於2016年9月22日公布由城市大學專上學院獲配校舍。學院樓高3層,可容納約1,700名學生,用地於2020年交付,裝配教學設施後將成為城專永久校舍,主要用作教授副學士課程和學生服務中心。
淘寶集運 淘寶開箱  淘寶教學

20都好呀!上面住宅2021先完工

20都好呀!上面住宅2021先完工
kenneth6230 發表於 2018-5-11 22:39

當然希望商場同天橋盡快可以啟用,唔知條天橋幾時開始起

我相信港鐵都想商場同天橋早啲開,成個大圍都欠缺一個似樣的商場,開左既話名城4300伙, 上蓋2900戶,加埋2鐵人流同埋大圍20萬人口,好肯定商場生意一定好,呎租我覺得可以高過新城市

我只怕條天橋起唔成, 除非大圍站上蓋招標時要佢負責出錢起 天橋, 否則有排講數分分鐘一拖幾年

我只怕條天橋起唔成, 除非大圍站上蓋招標時要佢負責出錢起 天橋, 否則有排講數分分鐘一拖幾年 ...
kenneth6230 發表於 2018-5-12 11:26

我估,將名城萬幾住戶引入商場先可以搭車,就係班商人嘅主要意圖,所以會起得成。
菠蘿